top of page

Blockupy International καλεί Κινήματα, Δίκτυα και Οργανισμούς σε μια Ανοικτή Συνέλευση στις Βρυξέλλες, 26-27 Σεπτεμβρίου 2014

Κάλεσμα για την δημιουργία ενός διεθνούς χώρου για μια Ευρώπη φτιαγμένη από τη βάση μέσω, ενάντια και πέρα από την παρούσα Ευρώπη

 

Εμείς, η συντονιστική ομάδα του Blockupy International, συναντηθήκαμε στο Βερολίνο στις 21 Ιουνίου 2014 για να συζητήσουμε τα αποτελέσματα του Μάη της Αλληλεγγύης (May of Solidarity) καθώς και μελοντικές προοπτικές. Κατά την διάρκεια των ημερών αυτής της κινητοποίησης υπήρξαν διάφορες και σημαντικές δράσεις, και αξιολογήσαμε θετικά το ότι πολλές από αυτές οργανώθηκαν από άλλους εκτός της διαδικασίας του Μάη της Αλληλεγγύης. Συμφωνήσαμε επίσης ότι, αν και η διαδικασία Blockupy εστιάζεται στη κινητοποίηση γύρω από τα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη (τώρα προγραμματίζεται για τις αρχές 2015), μια αυτόνομή πρωτοβουλία δεν μπορεί να καθορίζεται από τις ημερομηνίες που έχουν οριστεί από την θεσμική ατζέντα: χρειαζόμαστε μια πιο μεγάλη κοινωνική και πολιτική προοπτική. Από την άλλη πλευρά,  η αναβολή της Ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής για την «νεανική απασχόληση» στο Τορίνο έχει αφήσει πολλούς χωρίς την δυνατότητα ενός χώρου για συγκέντρωση, συζήτηση και δράση. Το μήνυμα του Μάη της Αλληλεγγύης – «Αλληλεγγύη υπεράνω συνόρων, κτίσιμο της δημοκρατίας από την βάση» - βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στην Ευρώπη, αλλά ένα ισχυρό διεθνές κίνημα πρέπει ακόμη να δημιουργηθεί και γνωρίζουμε ότι κανένας, με αρχή από εμάς, δεν μπορεί να θεωρήσουν τους εαυτούς τους αρκετούς για κάτι τέτοιο.

Γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είμαστε μόνοι στις προσπάθειές μας να συνενώσουμε αγώνες πέρα από σύνορα και να δημιουργήσουμε μια διεθνή αντίσταση. Παραδεχόμαστε ανοικτά τα όριά μας, και αναγνωρίζουμε ότι διάφορα δίκτυα σε όλο τον Ευρωπαϊκό χώρο αντιμετωπίζουν παρόμοια όρια και αντιφάσεις. Πιστεύουμε ότι έχει έλθει η ώρα να μετατρέψουμε αυτή την κατάσταση σε πολιτική ευκαιρία. Προτείνουμε λοιπόν μιά ανοικτή συνέλευση για να εξετάσουμε από κοινού την παρούσα φάση και να συζητήσουμε στρατηγικά τις πρακτικές μας και τις προτάσεις μας για την δημιουργία ενός διεθνούς χώρου πρωτοβουλίας για την Ευρώπη από την βάση, μέσω, ενάντια και υπεράνω της τωρινής Ευρώπης.

Η Ευρώπη των ταξικών εξουσιών μπορεί να βρεθεί σε κρίση ξανά και ξανά. Μπορεί να είναι σε διαρκή αναδιοργάνωση. Από την άλλη πλευρά, τα πρώην διάφορα εθνικά προγράμματα λιτότητας και αποταμίευσης ενοποιούνται στο νέο status quo της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή είναι η πραγματικότητα πίσω από τα λόγια των Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων οι οποίες διακηρύσσουν ότι η ώρα για την υπέρβαση της λιτότητας έχει έλθει. Βεβαίως, «μετά την λιτότητα» δεν σημαίνει και «ωφέλη για όλους» ή πραγματικές αλλαγές προς το καλύτερο! Επί πλέον, σαν λογική διακυβέρνησης δεν είναι «νέα»: λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει πραγματικότητα στην Ανατολική Ευρώπη για περίπου είκοσι χρόνια τώρα. Αντίθετα, βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα φάση που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι κοινωνικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας μέσω μιας διεθνούς πολιτικής βασισμένης στη δημιουργία και την εκμετάλλευση διάφορων χώρων. Αυτή είναι η λογική νέων διαδικασιών επισφαλούς διαβίωσης και αναδιοργάνωσης της εκμετάλλευσης που γίνεται σε διεθνή κλίμακα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα διακυβέρνησης εργασίας «Εξασφάλιση της Νεότητας». Αυτές οι διαδικασίες σχετίζονται με την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός παγκόσμιων αλυσσίδων αξιών και χρηματοπιστωτικών ροών πέρα από τα θεσμικά σύνορα της Ένωσης.

Μ’ αυτό τον τρόπο η Ευρώπη γίνεται ένας χώρος διέλευσης και συσσώρευσης, διασχιζόμενος από διαφορές, ανισορροπίες, καθώς και περιφερειακές και διαζωνικές δυναμικές. Η κινητικότητα μέσα και δια μέσου αυτών των χώρων γίνεται μ’ αυτό τον τρόπο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, καθώς οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διαχειρίζονται πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας και το καθεστώς Schengen για να εκμεταλλευτούν τις μετακινήσεις των ανθρώπων με ή χωρίς Ευρωπαϊκά διαβατήρια και οι οποίοι αποτελούν την πραγματική εργατική δύναμη.

Αυτοί οι νεωτερισμοί είναι το πολιτικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε ποιό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, πώς, και ιδιαίτερα με ποιόν να κάνουμε την Ευρώπη ένα χώρο διεθνούς πολιτικής ριζοσπαστικής αλλαγής, ιδιαίτερα σήμερα που ο εθνικός χώρος είναι περισσότερο από ποτέ πολύ στενός. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωπαϊκών εκλογών, δεν είναι μόνο ότι ο εθνικός χώρος ευνοεί ρατσιστικές και δεξιές λύσεις στη κρίση, αλλά είναι στον εθνικό χώρο όπου είναι αδύνατο να εναντιωθεί κανείς στη δύναμη του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Από κάθε σκοπιά ένα ισχυρό διεθνές κίνημα είναι ακόμη το ζητούμενο. Βεβαίως η ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος θα εξαρτηθεί από τους αγώνες που γίνονται στην καθημερινή ζωή και στην κοινωνική διάσταση, αλλά εξαρτάται επίσης από τους τρόπους ανάπτυξης ενός κοινού χώρου – για στρατηγική και για την εύρεση κοινών χώρων για αγώνες. Ενώ υπάρχει μια αύξηση των δικτυώσεων τα τελευταία χρόνια, δεν έχουμε ακόμη βρει τις πρακτικές να μετατρέψουμε ξεχωριστούς αγώνες σε ένα διεθνές κίνημα. Η πρότασή μας να συναντηθούμε προέρχεται από την επιθυμία να συζητήσουμε ανοικτά μαζί, με ένα πρακτικό τρόπο, πώς να μετατρέψουμε την ποικιλία δικτύων και παρόντων ημερήσιων διατάξεων σε μια πολιτική ευκαιρία για κοινωνικά κινήματα για να πολεμήσουμε μαζί και να οικοδομήσουμε αντίθετες αφηγήσεις, συνεργασία και έντονες πρακτικές αγώνων.

Σαν συνασπισμός του Blockupy International, θα κινητοποιηθούμε ενάντια στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της ΕΚΤ – κάνοντας την συμβολική εμπειρία ενός διεθνούς χώρου αγώνα στους δρόμους και εμποδίζοντας στην πραγματικότητα παραγωγή και κυκλοφορία στη Φρανκφούρτη, την χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της ηπειρωτικής Ευρώπης. Πρέπει όμως να διερωτηθούμε άν μπορούμε να αναδιοργανώσουμε και να αντιμετωπίσουμε διάχυτα το νέο καθεστώς εκμετάλλευσης, το οποίο οικοδομήθηκε πάνω στις πολιτικές λιτότητας τα τελευταία χρόνια.

Προτείνουμε λοιπόν να πάρουμε στα σοβαρά την νέα φάση Ευρωπαϊκής πολιτικής μετά την λιτότητα. Για να την πολεμήσουμε έχουμε πολλά να μάθουμε ο ένας από τον άλλο. Γνωρίζουμε ότι οι υπάρχουσες κοινωνικές σχέσεις βασίζονται στην πίστωση και τον ανταγωνισμό από την μια πλευρά. Και από την άλλη, βασίζονται στην ανασφάλεια και τους εργαζόμενους φτωχούς σαν γενική κατάσταση απασχόλησης, θεσμικού ρατσισμού και επανεθνικοποίησης της ιθαγένειας. Χαρακτηρίζεται επίσης από την επίθεση σε αποδοχές και εισοδήματα, στα κοινά και σε συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και την παρεπόμενη συρρίκνωση χώρων για δημοκρατία. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να μάθουμε από τις εμπειρίες σε μέρη όπου η λιτότητα έχει γίνει τρόπος ζωής από καιρό, και για τον λόγο αυτό προσκαλούμε ιδιαίτερα τους φίλους μας από την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Προτείνουμε να συναντηθούμε και να συζητήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε για να παραχθεί μια αυτόνομη πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο, η οποία θα αντιμετωπίζει αυτό το θέμα της Ευρώπης μετά την λιτότητα, θέτοντας μερικά ερωτήματα:

 

  • Πώς μπορούμε να πλαισιώσουμε τους ετερόκλιτους αγώνες μας μέσα και ενάντια στο νέο ενοποιητικό καθεστώς διακυβέρνησης βασισμένο στο status quo λιτότητας και των υποστηρικτικών της θεσμών;

  • Μέ έναυσμα τις συνθήκες ανασφάλειας ζωής και εργασίας, το θέμα της κινητικότητας, την Ευρώπη σαν χώρο διέλευσης και συσσώρευσης, πώς μπορούμε να θέσουμε την δική μας ημερήσια διάταξη κινητοποίησης στους ερχόμενους μήνες;

  • Πώς μπορούμε να σκεφτούμε ισχυρές, διεθνείς κοινωνικές και πολιτικές πρακτικές για να εξετάσουμε τις νέες συνθήκες εργασίας και ζωής, οικοδομώντας τις δυνατότητες ισχυρής οργάνωσης μέσα σ’ αυτές και της αποτελεσματικής τους αντιμετώπισης;

  • Με ποιούς τρόπους μπορούμε να συσχετίσουμε τις διάφορες δραστηριότητες, πρακτικές, χώρους συνάντησης σε μια κοινή διαδικασία που μπορεί να αποτελέσει ένα κοινό χάρτη προσανατολισμού;

 

Πιστεύουμε ότι έχει έλθει ο καιρός να αναπτύξουμε μια ισχυρή και πρακτική προοπτική, να σκεφτούμε πώς να δράσουμε μαζί και πώς να ανακτήσουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την κατάσταση. Νομίζουμε επίσης ότι πρέπει να προσεγγίσουμε μαζί το πολιτικό πρόβλημα μιας διεθνούς απεργίας σε όλη την Ευρώπη γύρω από αυτά τα θέματα, πώς να την οργανώσουμε και πώς να χτυπήσουμε το νέο καθεστώς εκμετάλλευσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καλούμε όλες τις ομάδες που ενδιαφέρονται για μια προοπτική ριζοσπαστικής αλλαγής

να συναντηθούμε το βράδυ της 26ης και να έχουμε συνέλευση όλη την ημέρα στις 27 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες για μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία έχοντας σαν έναυσμα τα παραπάνω σημεία, μπορεί να μας οδηγήσει προς μια ή παραπάνω ημέρες κοινής δράσης και την δημιουργία ανάλυσης, διαλόγου και πολιτικών προτάσεων προς ένα διεθνή χώρο κινήματος, και προς ένα φθινόπωρο αγώνων και μερικών κοινών προοπτικών μέσου διαστήματος – με αλληλεγγύη υπεράνω συνόρων.

Μπορείτε να προωθήσετε αυτή την πρόσκληση σε άλλα δίκτυα, ομάδες και οργανισμούς. Πιο τεχνικές ΄πληροφορίες θα ακολουθήσουν. Μπορείτε να μας γράψετε στη διεύθυνση international@blockupy-frankfurt.org για πληροφορίες και αν ενδιαφέρεστε να έλθετε στις Βρυξέλλες.

- www.blockupy.org -

With English Original

bottom of page